Met de elektrische auto naar Italië: ontdek de kracht van elektrisch rijden met BYD

Met de elektrische wagen naar Italië reizen: to be or not to be? Voor wie elektrisch rijden nieuw is, kan dit best spannend zijn. Het is dan ook een hot topic waarover veel discussie bestaat. Wij kunnen je alvast meegeven dat op reis gaan met een elektrische wagen perfect mogelijk is. In deze blogpost vertellen we je waarom!

Een nieuwe manier van reizen

Het aantal elektrische wagens is in 2022 met maar liefst 75,4% gestegen. Deze enorme boost van elektrisch rijden verandert dan ook de manier waarop we ons van punt A naar punt B verplaatsen. Met de zomer in zicht, beginnen velen aan de voorbereiding voor hun tripje naar de zon. Aangezien elektrisch rijden relatief nieuw is voor vele bestuurders, rijzen er dan ook nog veel vragen: “Kan ik nog wel met de wagen op reis?”, “Moet ik mijn reisbestemming aanpassen aan de mogelijkheden van mijn wagen?”, “Ben ik langer onderweg?”. In deze blog helpen wij jou op weg!

Voorbereiden op je reis

Geen nood. Uiteindelijk komt reizen met een elektrische wagen op hetzelfde neer als reizen met een traditionele wagen op brandstof: voorbereiding is key! Hoe je het draait of keert, elke reis heeft een goede voorbereiding nodig (tenzij je eerder het avontuurlijke type bent dat alles op je af laat komen). Voor een vlotte reis houd je best rekening met deze aandachtspunten:

 

  • Afstand - Wees je bewust van de range van je elektrische auto en plan naargelang je route. Om je route zo goed mogelijk te plannen raden we je aan om enkele planning-websites te raadplegen. Zo heb je bijvoorbeeld ‘A Better Route Planner’ of ‘EV Navigation’, websites die je (zoals Google Maps of Waze) het overzicht van je route laten zien mét geselecteerde laadstations en reistijd. Via ‘Chargemap’ kan je alle laadstations op je route bekijken.

 

  • Reistijd - Met de wagen naar Italië reizen is in elk geval geen kort ritje. Plan daarom tussenstops in. Steden waarin je perfect kan verblijven en je geen zorgen hoeft te hebben over laadstations, zijn bijvoorbeeld: Luxemburg, Straatsburg of Zürich. Daarnaast kan je ook op voorhand even kijken welke hotels al dan niet een laadstation hebben, dit kan op ‘Plugshare’. Let op: uiteraard kan het zijn dat een hotel wél over laadmogelijkheden beschikt maar dit gewoonweg niet aangegeven staat op mobiliteit-websites. Voor alle zekerheid neem je dus best eerst contact op met het hotel.

 

  • Rijgedrag - Net zoals bij wagens op brandstof, hangt het bereik af van je rijstijl. Trek je graag snel op, dan boet je in op bereik. Daarnaast heeft het gebruik van airco of verwarming ook een effect op je bereik. Let ook op dat je de wagen niet te vol steekt met bagage en andere spullen. Hoe meer gewicht je toevoegt aan de elektrische wagen, hoe meer energie het nodig heeft om zich te verplaatsen, en dit kan leiden tot een afname van het rijbereik.

 

  • Files - Wanneer je op reis gaat, kan het weleens voorkomen dat je in files terechtkomt en dit kan een impact hebben op je rijbereik. In stop-and-go verkeer gebruikt een elektrische auto meer energie om herhaaldelijk op te trekken en af te remmen, waardoor de batterij sneller leeg kan raken. Dit komt omdat elektrische auto's gewoonlijk ‘regeneratief remmen’ waardoor de batterij oplaadt bij het afremmen of stoppen, maar in druk verkeer is er misschien niet voldoende afstand om genoeg energie te regenereren. Gebruik in files bijvoorbeeld de eco-modus om zo zuinig mogelijk te rijden.

Voorbeeldreis

Stel dat we van Brussel naar Venetië willen rijden met de BYD ATTO 3.

 

Via de planning-website EV Navigation krijgen we een stappenplan voor onze route met ingecalculeerde laadpauzes. Op basis van dit schema zouden we in onder 15 uur aankomen in Venetië. Dit scheelt niet veel met de reistijd van een wagen op brandstof. De laadpauzes in dit traject zijn zo uitgestippeld dat we telkens tot 90% batterijcapaciteit opladen wat resulteert in 6 pitstops.

 

Tip: Als algemene regel raden de meeste fabrikanten van elektrische wagens aan dat je de batterij van je auto best tot ongeveer 80% of 90% oplaadt om zo de levensduur van de batterij te maximaliseren. Als je de batterij regelmatig tot 100% oplaadt, kan dit de batterij overbelasten en de totale levensduur verkorten.

 

Deze pitstops hebben telkens een laadtijd van 25 à 30 minuten. Perfect om de benen even te strekken en voor een hapje of drankje te nuttigen. Je kan je laadstops ook zo plannen dat je in een gezellig dorpje pauzeert. Dan kan je wat cultuur opsnuiven terwijl je wagen oplaadt.

 

Tip: Afhankelijk van je voorkeur kan je de wagen bijvoorbeeld tot 80% of minder opladen, en kan je je route zo sneller verderzetten. Vaak komt het aan op wat jij het comfortabelste vindt: meerdere, korte laadpauzes of minder, langere laadpauzes. Pluis dit voor jezelf op voorhand dus even uit.

 

Laadbeurt betalen: best practices

Je kan flink wat besparen door vooraf de laatste prijzen van de laadpalen te vergelijken. De ‘moeilijkheid’ ligt hem in de duidelijkheid van deze prijzen. In tegenstelling tot de gewone tankstations, hebben laadstations geen bordje met de huidige prijs. Om de prijs te weten moet je ofwel de app van je laadpasprovider raadplegen of de QR-code op de laadpaal scannen. Dat komt omdat de prijs kan variëren afhankelijk van de laadpas die je gebruikt.

 

Als je een abonnement hebt bij een bepaalde provider, zoals bijvoorbeeld Fastned of Tesla, betaal je minder aan de laadpaal. Zo vertelt Bart Massin, Chief E-mobility Officer bij Stroohm: "Afhankelijk van je laadpasje, kunnen er supplementen bijkomen. De totaalprijs kan je dus niet op de laadpaal zetten, want die weet niet met welk betalingsmechanisme je komt. Er wordt gewerkt aan een meer uniform systeem."

Wat moet je onthouden?

Voornamelijk het volgende: reizen met de elektrische wagen gaat perfect. Een goede voorbereiding is aangeraden, net zoals bij andere soort reizen. Op weg zullen er altijd wel mogelijkheden zijn om te laden en ook in toeristische gebieden verschijnen er meer en meer laadpalen. Wat we je ook aanraden, is een comfortabele wagen en laat dat nu net iets zijn waar wij je mee kunnen helpen. Bekijk onze modellen en wie weet trek jij er deze zomer mee op uit!