Zakelijk elektrisch rijden: alles dat je moet weten

Het aantal kilometers dat de gemiddelde belg op een jaar aflegt, kan tellen! Maar al deze zakelijke kilometers veroorzaken wel een aanzienlijke CO2-uitstoot. Om de schade van de uitlaatgassen in te perken, stimuleert de Belgische overheid daarom een versnelde elektrificatie van de wagenparken. Wat niet enkel goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Ben jij een werknemer (met bedrijfswagen), fleet manager of bedrijfsleider? In dit artikel sommen we jouw voordelen van een elektrische bedrijfswagen op!

Voordelen elektrisch wagenpark

Elektrisch rijden is steeds populairder aan het worden in de bedrijfswereld. In 2022 gebeurde maar liefst 87% van de inschrijvingen voor elektrische auto's door bedrijven of zelfstandigen. Niet verwonderlijk, want de elektrificatie van je wagenpark komt met vele voordelen.

Belastingvoordeel zakelijk rijden

Als bedrijf of zelfstandige geniet je een mooi belastingvoordeel. Wanneer je als bedrijfsleider, via een vennootschap of eenmanszaak, een volledig elektrische bedrijfswagen aankoopt dan is deze 100% fiscaal aftrekbaar. Dit blijft het geval tot eind 2026, daarna daalt het fiscale voordeel jaar na jaar. Koop, huur of lease je een nieuwe elektrische wagen:

● in 2026 - 100% aftrekbaar
● in 2027 - 95% aftrekbaar
● in 2028 - 90% aftrekbaar
● in 2029 - 82,5% aftrekbaar
● in 2030 - 75% aftrekbaar
● in 2031 - 67,5% aftrekbaar

Ook als werknemer is zakelijk elektrisch rijden fiscaal interessant. Als je als werknemer je bedrijfswagen ook privé gebruikt, zal je hierop Voordeel Alle Aard (VAA) moeten betalen. De berekening van het VAA is gebaseerd op de CO2-uitstoot en de cataloguswaarde. Simpelweg komt het op het volgende uit: hoe goedkoper, ouder en milieuvriendelijker je wagen is, hoe lager je VAA. Voor een 100% elektrische wagen, is de VAA dus een heel pak minder dan bij een wagen op brandstof. Je zal dus minder loon mislopen als je kiest voor een elektrische wagen!

Belastingvoordeel zakelijke laadpaal

Als bedrijf kan je ook de kost voor de aankoop en installatie van een laadpaal aftrekken. Deze aftrekbaarheid bedraagt maar liefst 150% tussen 1 september 2023 en 31 augustus 2024! De totale kost van de aankoop en de installatie van een laadpaal varieert meestal tussen 1500 euro en 2500 euro afhankelijk van het type laadpaal.

Ook de elektriciteitskosten van de laadpaal zijn aftrekbaar als werkgever! Deze kosten kan je voor 75% van je belastingen aftrekken.

Let wel op: om te genieten van het fiscale voordeel, moet je laadstation publiek toegankelijk zijn, zowel tijdens als na je openingsuren.

Laadpaal als extra service

Laadpalen installeren op je bedrijfsterrein is in verschillende opzichten een slimme zet:

  • Je biedt een extra service: Als je laadpalen installeert op je terrein, biedt je meteen een extra service aan voor zowel je werknemers als je klanten. Je neemt hierdoor een zorg bij hen weg doordat ze hun elektrische wagen kunnen opladen tijdens het kantoorbezoek. Een echte win-win situatie!
    • Tip: Beschikt je bedrijf over zonnepanelen? Des te beter! Meer reden om laadpalen te installeren. Laad de wagens op tijdens piekmomenten waardoor er meer energie van de zonnepanelen verbruikt wordt en minder energie op het net wordt gestuurd.
  • Je creëert extra inkomsten: Als je ervoor gekozen hebt de laadpalen ook voor derden beschikbaar te stellen, geniet je niet alleen van de 150% fiscale aftrekbaarheid maar ook van een extra inkomstenstroom!
    • Tip: Als bedrijf kan je je eigen tarieven bepalen voor de laadpalen. Deze kan je op elk gewenst moment aanpassen. Dit kan een vast start- of verbindingstarief zijn, maar ook een variabel tarief voor de verbruikte energie.
  • Je bekomt een verbeterde reputatie: Door als bedrijf in te zetten op groene infrastructuur, laat je de betrokkenheid met het milieu zien. Met de installatie van laadpalen op het bedrijfsterrein, zien werknemers en klanten dat je een vooruitstrevend bedrijf bent dat begaan is met de toekomst.

Laadpaal thuis bij werknemer

Als je als werknemer een elektrische bedrijfswagen hebt, kan je thuis door je werkgever een laadpaal of wallbox laten installeren. Dit wordt door de fiscus niet aanzien als een voordeel in natura, op voorwaarde dat de werkgever eigenaar blijft van de laadpaal. Als je werkgever bij je thuis een laadpaal plaatst, dan betaal je hier ook geen extra belastingen of socialezekerheidsbijdragen op. Goed hé?
Maar wat met de oplaadkosten? Elke keer je jouw elektrische bedrijfswagen thuis oplaadt, kost je dat elektriciteit. Deze kan je volledig terugbetaald krijgen door je werkgever! De terugbetaling van de laadkosten thuis is voor je werkgever volledig onbelast. De laadpaal thuis moet voorzien zijn van een ingebouwde energiemeter dat het verbruik doorgeeft aan de werkgever. Op deze manier komt een deel van de energiefactuur van de werknemer dan bij de werkgever terecht..

Total cost of ownership

Hoewel er in de wandelgangen over de prijs van elektrische wagens toch met een ietwat negatieve connotatie gesproken wordt, moeten we dit toch in een breder kader bekijken. Als je met het totaalplaatje rekening houdt, komen wagens op brandstof qua prijs in de buurt van hun elektrische tegenhanger. En soms zijn ze zelfs even duur. Een elektrische wagen heeft dan wel een hogere aankoopprijs, je hebt er over-all wel minder kosten aan. Zo vergen ze veel minder onderhoud en is de elektriciteit die ze verbruiken ook minder duur.

Elektrisch zakelijk rijden, yes or no?

Al met al is zakelijk elektrisch rijden een verstandige keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar een efficiëntere, duurzamere en betaalbare manier van rijden. Dus, als je nog niet begonnen bent met elektrisch rijden, overweeg dan zeker deze optie voor uw bedrijf of stel het voor aan je werkgever!

Ben je nog opzoek naar je volgende bedrijfswagen? Ontdek dan de 100% emissieloze wagens van BYD!