Elektrisch rijden

Is elektrisch rijden de toekomst? Door de verschillende voordelen dat elektrisch rijden met zich meebrengt, is voor velen het antwoord hierop “ja!”. Het meest bekende voordeel is dat elektrische auto's geen uitlaatgassen produceren en daarom veel milieuvriendelijker zijn dan benzine of diesel. Hierdoor dragen ze bij aan een beter leefklimaat en aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

 

Lees hieronder meer over:

  • Soorten elektrische auto’s
  • De kosten van elektrisch rijden
  • Fiscale voordelen
  • Populariteit van elektrisch rijden in België

Soorten elektrische auto’s

Er zijn verschillende soorten elektrische auto's op de markt. Zo zijn er volledig elektrische auto's, die alleen op elektriciteit rijden, en hybride auto's, die zowel op elektriciteit als op benzine rijden. Volledig elektrische auto's zijn doorgaans goedkoper bij aankoop dan een hybride wagen, maar hebben wel een meer beperkte actieradius. Hybride auto's hebben daarentegen een grotere actieradius, omdat ze ook op benzine rijden, maar zijn wel duurder bij aankoop dan een volledig elektrische wagen.

De kosten van elektrisch rijden

De kosten van elektrisch rijden zijn op lange termijn lager dan als je rijdt met een auto op benzine of diesel. Hoewel de aankoopprijzen van elektrische auto's doorgaans iets hoger liggen dan die van vergelijkbare auto's op benzine of diesel, zijn de onderhoudskosten doorgaans wel lager omdat er minder bewegende delen in zitten. Daarnaast zijn ook de kosten voor elektriciteit lager dan die voor benzine of diesel, wat betekent dat je minder geld kwijt bent aan brandstof.

Wat zijn de fiscale voordelen en subsidies voor elektrisch rijden?

Er zijn in België diverse subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van een elektrische auto. Deze subsidies zijn bedoeld om het aantrekkelijker te maken over te stappen op een elektrische auto, en om bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ben je particulier, zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan kom je heel waarschijnlijk in aanmerking voor talrijke financiële voordelen.

 

Denk hierbij aan:

  • Fiscale aftrekbaarheid voor zelfstandigen en vennootschappen
  • Voordeel Alle Aard
  • Belasting op Inverkeerstelling
  • Verkeersbelasting

 

Er zijn in België dus verschillende subsidies beschikbaar die het aanschaffen van een elektrische auto aantrekkelijker maken en om als motivatie dienen bij te dragen aan een beter leefklimaat. In dit artikel  geven je wat meer info over deze voordelen.

Populariteit van elektrisch rijden in België

Elektrisch rijden is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in België. Dit komt onder andere door de toenemende aandacht voor duurzaamheid en het milieu, en door de groeiende beschikbaarheid van elektrische auto's op de markt.

 

Volgens cijfers van de federale overheid kent het aandeel van elektrische auto's in het totale Belgische wagenpark een stijgende lijn. Zo steeg het aantal volledig elektrische personenwagens in 2022 met 75% tegenover het voorgaande jaar.

 

Het grootste aandeel van de nieuwe wagens die worden ingeschreven in België zijn door bedrijven en zelfstandigen, hiervan is 40% hybride of elektrisch (8,8 % volledig elektrisch). Zij kiezen het vaakst voor (deels) elektrisch aangedreven wagens wegens de fiscale voordelen die hieraan verbonden zijn. Bij particulieren is de omschakeling naar elektrische wagens iets trager. Zo is 18% van de 75 000 nieuw ingeschreven wagens elektrisch, waarvan 3,3 % volledig elektrisch.