Elektrisch Rijden in België

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in onze samenleving, en met goede reden. Elektrische voertuigen zijn een innovatief antwoord op de uitdagingen van klimaatverandering en de groeiende vraag naar duurzame en efficiënte vervoersoplossingen. 

Conduite électrique | BYD Belgique

Maar hoe werken ze precies, en wat zijn de voor- en nadelen van elektrisch rijden? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden!

Hoe werkt een elektrische auto?

Elektrische auto's worden aangedreven door elektriciteit, die wordt opgeslagen in een batterij. Wanneer je het gaspedaal indrukt, gaat de stroom van de batterij naar de elektromotor, die de wielen aandrijft. Elektrische auto's hebben geen conventionele verbrandingsmotor, dus ze hebben geen benzine of diesel nodig om te rijden.

 

We hebben onlangs een informatief artikel gepubliceerd waarin de werking precies beschreven wordt. 

 

Lees het artikel over hoe een elektrische auto hier werkt. 

Voordelen van elektrisch rijden

Er zijn tal van voordelen verbonden aan elektrisch rijden.

Minder onderhoud: 

Elektrische auto's hebben minder bewegende delen dan conventionele auto's, wat betekent dat ze minder onderhoud nodig hebben. Je hoeft bijvoorbeeld geen olie te verversen of brandstoffilters te vervangen.

Milieueffecten van elektrisch rijden: 

Elektrische auto's stoten geen schadelijke broeikasgassen uit, wat beter is voor het milieu. Daarnaast zijn ze stiller, wat bijdraagt aan minder geluidsoverlast in stedelijke gebieden.

Elektrisch rijden en belastingvoordelen: 

In veel landen, waaronder België, zijn er fiscale voordelen voor mensen die een elektrische auto rijden. Deze voordelen variëren, maar kunnen een lagere motorrijtuigenbelasting of bijtelling omvatten. Ook wanneer er zakelijk elektrisch gereden wordt, kan dit extra voordelen betekenen. 

Elektrisch rijden en het energienetwerk: 

Elektrisch rijden kan bijdragen aan de stabiliteit van het energienetwerk, omdat de auto's kunnen dienen als tijdelijke opslag voor overtollige energie.

Waar moet je rekening mee houden bij elektrisch rijden?

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan elektrisch rijden.

Bereik van elektrische auto's: 

Het bereik van elektrische auto's verwijst naar hoe ver een auto kan rijden op één volledige lading. Hoewel de technologie snel verbetert, kunnen de meeste elektrische auto's op een enkele lading nog steeds niet zo ver rijden als conventionele auto's op een volle tank benzine. 

 

Dit kan betekenen dat je meer vooruit moet plannen voor lange ritten en zeker moet zijn van waar je kunt opladen. Ook kan het bereik van elektrische auto's worden beïnvloed door factoren zoals de snelheid waarmee je rijdt, het gebruik van verwarming of airconditioning en het terrein waarop je rijdt.

 

Opladen van elektrische auto's:

Hoewel er snellaadstations beschikbaar zijn, kan het opladen van een elektrische auto nog steeds langer duren dan het tanken van een benzine- of dieselauto. Dit kan betekenen dat je je reizen moet plannen rond het opladen, vooral als je een langere afstand aflegt. Bovendien zijn oplaadpunten nog niet zo wijdverbreid als tankstations, hoewel dit snel verandert.

Kosten van elektrisch rijden:

Elektrische auto's kunnen duurder zijn om te kopen dan conventionele auto's, hoewel de kosten voor elektrische voertuigen blijven dalen. Echter, de operationele kosten (inclusief energiekosten, onderhoud en reparaties) zijn vaak lager voor elektrische auto's dan voor benzine- of dieselauto's. 

 

Over de gehele levensduur van de auto kunnen de totale kosten van een elektrische auto lager uitvallen dan die van een benzine- of dieselauto.

Elektrisch rijden in de winter:

Batterijen in elektrische auto's kunnen minder efficiënt presteren in koud weer, wat kan resulteren in een verminderd bereik. Dit betekent dat je mogelijk vaker moet opladen in de winter dan in warmere maanden. 

 

Sommige elektrische auto's hebben voorzieningen om dit probleem te beperken, zoals batterijverwarmingssystemen.

 

Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen bij het overwegen van de overstap naar een elektrische auto. De exacte impact van elk van deze factoren kan variëren, afhankelijk van je specifieke situatie en de specifieke elektrische auto die je overweegt.

BYD elektrische auto's: Modellen en batterijlevensduur

BYD Elektrische auto's komen in alle soorten en maten, van compacte stadsauto's tot luxueuze SUV's. De levensduur van een batterij varieert per model en gebruik. Over het algemeen kunnen elektrische auto's honderdduizenden kilometers rijden voordat de batterij significant aan capaciteit verliest.

Opladen en laadstations voor Elektrische Auto's

Elektrische auto's kunnen thuis worden opgeladen met een speciale laadpaal of via een standaard stopcontact. Daarnaast zijn er openbare laadstations waar je je auto kunt opladen, zowel normale laadstations als snellaadstations voor een snellere laadtijd.

 

Laadstations zijn te vinden in stedelijke gebieden, langs snelwegen, bij winkelcentra, en in sommige gevallen bij werkgevers.

 

Bekijk hier alle (semi-)publieke laadpalen in Vlaanderen.

 

Subsidies voor elektrisch rijden

 

Er zijn diverse subsidies beschikbaar om elektrisch rijden te stimuleren. Deze kunnen variëren van subsidies voor de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische auto, tot subsidies voor het installeren van een laadstation thuis. Voor meer informatie, bekijk ons uitgebreide artikel over subsidies voor elektrisch rijden.

 

Elektrisch rijden versus benzine

 

Elektrisch rijden biedt verschillende voordelen ten opzichte van rijden op benzine. Elektrische auto's zijn stiller, goedkoper in gebruik, milieuvriendelijker en vereisen minder onderhoud. Echter, het bereik kan een probleem zijn, en het opladen kan langer duren dan het tanken van een benzineauto. Lees hier meer over de overeenkomsten en verschillen tussen elektrisch, benzine en hybride rijden.

 

Elektrisch rijden en snelweg rijden

 

Op de snelweg kan het bereik van een elektrische auto sneller afnemen, vooral bij hogere snelheden. Dit komt doordat de luchtweerstand toeneemt met de snelheid, waardoor de auto harder moet werken.

 

Toekomst van elektrisch rijden

 

De toekomst van elektrisch rijden ziet er rooskleurig uit. Met de voortdurende ontwikkeling van batterijtechnologie en de uitbreiding van het netwerk van laadstations, wordt elektrisch rijden steeds toegankelijker. Bovendien stimuleren overheden wereldwijd de overstap naar elektrisch rijden door middel van verschillende subsidies en fiscale voordelen.