Subsidie voor elektrisch rijden in België in 2023

Twijfel je nog om over te schakelen naar elektrisch rijden? Misschien kan een fiscaal duwtje in de rug je wel overtuigen. Om deze groenere manier van vervoer te stimuleren, voorziet de overheid enkele mooie fiscale voordelen. Ontdek hieronder op welke subsidies en voordelen je recht hebt bij de aankoop van een elektrische auto.

Voordelen voor particulieren

Vrijstelling van de BIV en verkeersbelasting

In België betaal je als eigenaar van een nieuwe wagen een éénmalige heffing, genaamd de belasting op inverkeersstelling (BIV). Dit zorgt ervoor dat je met je wagen op de openbare weg mag rijden. Maar als je een 100% elektrische wagen hebt, word je hier in het Vlaams Gewest volledig vrijgesteld! In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je echter nog het minimum aan BIV (€ 61,5) bij een 100% elektrisch voertuig.

 

Vervolgens betaal je normaal gezien bij een benzine of dieselwagen elk jaar éénmaal de verkeersbelasting. Kan je al raden wat volgt? Volledig elektrische wagens worden ook hier volledig van vrijgesteld in het Vlaams Gewest. In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je wederom het minimum aan verkeersbelasting (€ 83,95) bij een 100% elektrisch voertuig.

 

Let op! Dit voordeel geldt enkel bij 100% elektrische wagens en gelden helaas niet op hybride wagens. Heb je een hybride? Dan zal je dus bij het inschrijven van een plug-in of mild hybride wagen wél een BIV en verkeersbelasting betalen.

 

Belastingvermindering voor aankoop en plaatsing laadpaal

Wil je graag thuis een laadpaal plaatsen? Goed nieuws! Wie als particulier tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 kiest voor de aankoop en plaatsing van een laadpaal bij hem thuis kan rekenen op een belastingvermindering op deze investering. Deze belastingvermindering bedraagt 30% tot eind 2023 maar neemt af tot 15% tegen eind 2024.

 

Het bedrag waarvoor deze belastingvermindering kan worden bekomen, bedraagt sinds 1 januari 2022 per laadpaal €1.750. Vanaf 1 januari 2023 werd dit zelf verhoogd tot €8.000 per laadpaal als het gaat om de plaatsing van een bidirectionele laadpaal. Met bidirectionele laadpaal kan je niet enkel je auto opladen, maar kan je ook de energie uit de autobatterij “ontladen”. Deze energie kan je bijvoorbeeld naar je woning sturen “Vehicle to Home” (V2H) of naar het elektriciteitsnet “Vehicle to Grid” (V2G).

 

Voordeel Voordeel Alle Aard (VAA)

Werknemers die hun bedrijfswagen ook in de privé gebruiken, worden belast via het Voordeel van Alle Aard (VAA). Voor het VAA kijkt de overheid niet alleen naar de cataloguswaarde en de leeftijd van de wagen, maar ook naar de CO2-uitstoot. Omdat elektrische wagens geen rechtstreekse CO2 uitstoten, neemt de overheid een forfaitair minimum basispercentage van 4% om het VAA te berekenen. Het VAA van elektrische wagens valt daarom steeds laag uit, zelfs bij een hoge cataloguswaarde.

Het VAA bevat naast het gebruik van de wagen ook de laadpaal (en installatiekosten) en het elektriciteitsverbruik. Aangezien de laadpaal thuis meestal is aangesloten op het private elektriciteitsnet, mag uw werkgever dit verbruik belastingvrij terugbetalen.

Lokale voordelen

Je kan best tweemaal nadenken vooraleer je jezelf ergens vestigt want in sommige steden reiken ze subsidies uit wanneer je een elektrische wagen aanschaft. Zo kan je van de stad Gent bijvoorbeeld een subsidie krijgen van €4.500 wanneer je met tenminste drie stadsgenoten een elektrische wagen aankoopt. Let op! Dit is niet in elke stad of gemeente het geval dus check zeker hoe het zit met premies in jouw woonplaats.

Voordelen voor professionelen

Fiscale aftrekbaarheid

Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan is de aankoop van een elektrische wagen tot eind 2026 100% fiscaal aftrekbaar. Deze aftrekbaarheid geldt trouwens ook voor verwante kosten zoals onderhoud en verzekeringen, als u de wagen voor 1 januari 2027 aankoopt, huurt of leaset. Ook de elektriciteit die je gebruikt voor elektrische voertuigen, kan je voor 75% van je belastingen aftrekken. Niet slecht, he!

 

Wil je toch iets zekerder zijn vooraleer je een beslissing maakt? Via deze handige tool kan je te weten komen welke kosten jij allemaal kan aftrekken.

 

Belastingvermindering voor aankoop en plaatsing laadpaal

Ook de laadpalen die je laat installeren op je bedrijfsterrein worden gesubsidieerd. (Semi-)Publiek toegankelijke laadpalen kon je tot eind 2022 tot 200% fiscaal laten aftrekken. Deze aftrekbaarheid daalt stelselmatig tot eind 2024 naar 150% aftrekbaarheid, wat nog steeds mooi meegenomen is.

 

Verkeersbelasting en BIV

Zoals hierboven al vermeld staat, zijn 100% elektrische wagens volledig vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling in het Vlaamse Gewest. In Wallonië en Brussel betaalt u het minimumtarief

Ecologiepremie

Voor ondernemingen in het Vlaamse Gewest die graag willen investeren in ecologie, voorziet de overheid een ecologiepremie, dit is een mooie financiële tegemoetkoming. De premie gaat over 15 tot 55% van de meerkost van de investering. Hieronder vallen onder meer elektrische laadpalen en elektrische bedrijfswagens. Bij de elektrische laadpalen moet het gaan om één of meerdere laadpalen met een snellader van minimum 50 kW per laadpunt, gebruik makend van groene stroom en met aanwezigheid van een slimme sturing.

 

 

Je leest het, er zijn verschillende fiscale voordelen verbonden aan het kiezen voor een elektrische wagen. Kan dit jou overtuigen? Ontdek de 100% elektrische modellen van BYD. Fiscaal voordelige wagens die er enorm goed uitzien, erg comfortabel zijn, uitgerust van full option én ook direct leverbaar zijn!

Gouden raad: laat er niet te veel gras over groeien! De overheid heeft met deze fiscale voordelen als doel een boost te geven aan deze relatief jonge markt. Deze gunstige voorwaarden gaan echter niet blijven bestaan. Aarzel dus niet langer!