Wanneer overstappen naar elektrisch rijden?

Spring je mee op de elektrische golf? Of wacht je nog even af? Overschakelen naar elektrisch rijden is een flinke overweging. In deze blog gaan we over alle aspecten die je mee in rekening moet nemen bij het overschakelen naar elektrisch rijden.

Stijgende populariteit

Elektrisch rijden kent de laatste jaren een enorme opmars. Zo steeg het aantal elektrische personenwagens in 2022 met maar liefst 75,4% tegenover 2021! Hoewel benzine en dieselwagens momenteel de marktleiders blijven, zien we wel dat hun aandeel erg afneemt. Het aantal benzinewagens steeg slechts met 2,3% en het aantal dieselwagens nam zelfs af met 7,6%.

Bron: Statbel 2023 (Evolutie van het aantal personenwagens volgens brandstof - elektrisch en hybride - 2014-2022)

Al bij al heb je eigenlijk geen cijfers nodig om te merken dat elektrisch rijden steeds populairder wordt. De meer milieuvriendelijke en duurzame oplossing van van vervoer wordt door velen gesmaakt en ook de overheid stimuleert elektrisch rijden met tal van subsidies. Heb jij de transitie naar elektrisch rijden al gemaakt? In dit artikel gaan we over de verschillende factoren die meespelen bij de keuze om over te stappen naar elektrisch rijden.

Voordelen van elektrisch rijden

Waarom zou je voor de verandering kiezen? Enkele redenen zijn:

  • Vermindering van CO2-uitstoot en bijdragen aan een beter milieu
    Spijtig genoeg hebben we bijna overal in België last van vervuilde lucht. Zeker in stadsomgevingen is de luchtkwaliteit er slecht aan toe. Daarom zetten overheden in op groene mobiliteit zoals elektrisch openbaar vervoer. Maar ook voor stadsinwoners is de keuze voor een elektrische wagen aangeraden. Zo help je mee aan de verbetering van de luchtkwaliteit in jouw omgeving.
  • Lagere kosten voor brandstof en onderhoud
    Een elektrische wagen bestaat uit een minimaal aantal bewegende componenten. Dit betekent dat er minder onderdelen zijn die kunnen slijten of stuk gaan. Dat maakt dus dat je minder onderhoud en reparaties nodig hebt bij een elektrische auto.
  • Comfortabeler en stiller rijden
    Woon jij in de stad? Dan zal je niet tegenspreken dat dit gepaard kan gaan met veel prikkels en lawaai. Aangezien een elektrische wagen een stille manier van vervoer is, is dit een perfecte manier om geluidspollutie (én jouw nachtrust) in de stad aan te pakken.

Struikelblokken bij het overstappen op elektrisch rijden

Enkele zaken komen steeds naar voren bij de mensen die twijfelen over elektrisch rijden:

  • Zijn er wel genoeg laadpalen?

Ja! De laatste jaren is het aantal laadstations in een indrukwekkend tempo toegenomen, met elke dag veel nieuwe stations. Bovendien gebeurt het overgrote deel van het opladen van thuis of op het werk. Plug je wagen ‘s avonds bij het thuiskomen in en vertrek volgende ochtend zonder zorgen! Toch niet gerust? Veel openbare laadstations kunnen je auto in minder dan een uur tot 80% opladen terwijl jij rustig vanuit de wagen je werk doet, of even relaxt.

  • Geraak ik wel op mijn bestemming?

Ja! Uit onderzoek van de Vlaamse Overheid kwam naar voren dat de gemiddelde belg 35,9 km per dag aflegt. Als je dan de gemiddelde range van een elektrische wagen neemt, die 320 tot 480 km bedraagt, dan mag je gerust zijn dat je op je bestemming geraakt. Daarnaast is er voldoende infrastructuur om je wagen op te laden wanneer dit nodig moest zijn.

  • Kost een elektrische wagen niet meer?

Op lange termijn niet! Hoewel de totale kosten van een elektrische wagen aanvankelijk hoger kunnen zijn dan die van een wagen op brandstof, kunnen de lagere brandstof- en onderhoudskosten, in combinatie met tal van overheidspremies op lange termijn leiden tot een lagere totale kost.

Wanneer is het tijd om over te stappen op elektrisch rijden?

Wanneer is het voor jou het juiste moment om deze transitie te maken? Dit is een afweging waarbij er tal van verschillende factoren meespelen, zoals je budget, je rijbehoeften en de beschikbaarheid van laadinfrastructuur in jouw regio.

Praktische overwegingen

Als je regelmatig lange afstanden rijdt en er nog weinig laadpalen beschikbaar zijn in jouw omgeving, kan het misschien verstandiger zijn om nog even te wachten. Als je daarentegen vooral korte afstanden rijdt en er voldoende laadpalen beschikbaar zijn, kan het een goed moment zijn om over te stappen op een elektrische auto. Zeker als je werk laadpalen voorziet waarbij je overdag je wagen kan laden, is het de moeite om over te schakelen. Daarnaast breidt de laadinfrastructuur in ons land meer en meer uit waardoor “range anxiety” snel een vergeten begrip zal worden.

Financiële overwegingen:

Ook kan het financieel voordelig zijn om over te stappen op een elektrische auto vanwege de belastingvoordelen en lagere onderhoudskosten. Vanaf 1 juli 2023 wordt het fiscaal verplicht voor bedrijven om enkel nog elektrische wagens aan te kopen. Gelukkig worden bedrijven hierin financieel gesteund door de overheid met tal van subsidies. Maar dit is niet enkel positief voor de werkgever, ook voor jou als werknemer! Kies je voor een elektrische bedrijfswagen in plaats van een wagen op brandstof, zal je merken dat je een beter voordeel-alle-aard zal genieten. Daarnaast kan je ook van je werkgever vragen om op kosten van het bedrijf een laadpaal bij jou thuis te laten installeren waarvan ook de elektriciteit vergoed wordt!

Tips voor het overstappen op elektrisch rijden

Hoe begin je er nu eigenlijk aan? Hier zijn enkele tips voor het vinden van de juiste elektrische auto voor jou!

  1. Research verschillende elektrische modellen: Er zijn veel elektrische modellen beschikbaar, elk met verschillende functies, prestaties en prijscategorieën. Je kan bijvoorbeeld erg veel informatie vinden op een leuke, hapklare manier op platforms als YouTube of TikTok.
  2. Bepaal je rijgewoonten: Breng in kaart hoe ver je meestal op een dag rijdt en hoe vaak je zou moeten opladen. Sommige elektrische auto's hebben een groter bereik dan andere, en sommige laadstations zijn handiger dan andere.
  3. Bepaal je laadbehoeften: Bepaal welk type laadinfrastructuur je nodig hebt. Kan je jouw auto thuis opladen of bent je aangewezen op openbare oplaadpunten? Houd rekening met de installatie- en onderhoudskosten van een thuislaadstation en met de beschikbaarheid en kosten van openbare laadstations in je omgeving.
  4. Bekijk de subsidies: Veel overheden bieden premies aan om de aankoop en het gebruik van elektrische auto's en laadinfrastructuur aan te moedigen. Zelfs op lokaal niveau kunnen subsidies verschillen!
  5. Maak een proefrit: Je moet weten wat voor vlees je in de kuip hebt! Maak zeker eens een proefrit met de elektrische wagens die je aanstaan.

Even samenvatten

Kiezen voor een elektrische auto boven een auto die op brandstof rijdt kan voor veel bestuurders een slimme beslissing zijn, vooral voor wie op zoek is naar kostenbesparingen, milieuvoordelen en een handigere en aangenamere rijervaring.

Het is hierbij wel erg belangrijk om je rijgewoonten, laadbehoeften en budget zorgvuldig in kaart te brengen voordat je een beslissing neemt, en zeker om onderzoek te doen naar de juiste elektrische auto en laadinfrastructuur die aan jouw behoeften voldoet.