Met de elektrische auto naar Oostenrijk: Hoe pak je dat aan?
Oostenrijk, het land van de ‘wiener schnitzel' en ‘lederhosen’ maar jaarlijks ook telkens weer de favoriete vakantiebestemming voor wandel, ski- en fietsliefhebbers. Ook is Oostenrijk wegens haar uitstekende wegennet de perfecte bestemming om naartoe te reizen met de auto. Maar is dit wegennet ook zo uitstekend voor elektrische wagens? Zeker! Kies dit jaar voor een duurzame reis en lees in deze blog alles wat je moet weten voor je trip naar Oostenrijk.
Oostenrijk en e-mobility friendliness
Elektrische wagens zijn een duurzame oplossing voor mobiliteit. Doordat elektrische wagens geen CO² uitstoot hebben en dus bijdragen aan een groenere toekomst, zijn vele landen bezig met het bevorderen van de overschakeling op elektrisch rijden. Zo stimuleert ook de Oostenrijkse regering e-mobility door particulieren en bedrijven tal van subsidies aan te bieden. Door groene mobiliteit betaalbaarder te maken, hopen ze dat meer mensen zullen overschakelen.
Er zijn momenteel ongeveer 22 049 openbare oplaadpunten in Oostenrijk, waarvan de meeste in lager-Oostenrijk, Wenen en Tirol. Per 100.000 inwoners heb je zo’n 56 openbare laadpunten. Elk jaar komen er meer en meer laadpunten bij. Ook het aantal elektrische voertuigen stijgt in Oostenrijk. In april 2023 werden in Oostenrijk 14.630 nieuwe ev’s geregistreerd. Dat is 17,9% van alle nieuwe registraties. In vergelijking met het voorgaande jaar is dit een stijging van 62,3%.
Onderweg naar Oostenrijk
Wanneer je vanuit België richting Oostenrijk vertrekt, doorkruis je heel Duitsland. Wie Duitsland zegt, denkt: lekker doorrijden! In tegenstelling tot wat velen denken, zijn er wel degelijk snelheidsbeperkingen op de Duitse autobahn. De stukken waarin je eens goed op de gas kan drukken, zijn zelf erg beperkt en worden met het jaar beperkter. Doorgaans geldt de limiet van 130 km/u.
Goed nieuws! Duitsland is erg goed voorzien wat laadinfrastructuur betreft. Alle elektrische auto’s kunnen hier op doorreis gemakkelijk laden, vaak zelfs zonder de snelwegen te verlaten. Om een overzicht te krijgen van alle laadstations in Duitsland, maak je best gebruik van volgende websites:
Om je route te plannen gebruik je best EV Navigation of A Better Route Planner. Zo ben je altijd op de hoogte van waar je wel en niet terecht kan, hoe lang je over de route zal doen, hoe lang je stops zullen duren enzovoorts.
Aangekomen in Oostenrijk
Op doortocht in Oostenrijk is een laadpaal vinden het laatste van de e-mobilist zijn zorgen. Langs de snelwegen heb je maar liefst om de 80 kilometer een laadstation. Tegen 2030 zal het netwerk zelfs zo uitgebreid zijn dat er om de 25 kilometer een laadstation te vinden is. Een laadstation in Oostenrijk noemt men trouwens een "E-tankstelle".
Ook op reguliere banen is het vinden van een laadstation vrij gemakkelijk. Momenteel is er elke 30 kilometer een laadstation. De Oostenrijkse regering streeft ernaar dat tegen 2030 bestuurders maximaal 15 kilometer naar een e-laadstation zouden moeten rijden.
- Tip: Je kan ook gratis laden bij veel particuliere oplaadpunten in Oostenrijk, zoals bij supermarkten of restaurants.
De laadstations zijn voorzien van laadcapaciteiten voor 50 kW, 150 kW en soms zelfs 350 kW waardoor auto's in minder dan 30 minuten kunnen worden opgeladen. Met het gebruiksgemak voor toeristen in het achterhoofd, bieden de Oostenrijkers ook verschillende betalingsmogelijkheden aan en bestaan de instructies in verschillende talen.
De laadpunten in Oostenrijk kan je raadplegen via de hierboven reeds vermelde websites, maar ook via Place To Plug of een Oostenrijkse variant als E-Tankstellen-Finder. Je kan deze ook als app downloaden voor je gsm.
Meer info over elektrisch laden in Oostenrijk kan je hier vinden
Regels op de Oostenrijkse weg
Reis je naar Oostenrijk met de auto, houd dan rekening met enkele belangrijke verschillen:
- Vignet en tol: Op de snelwegen in Oostenrijk is een vignet verplicht. Je kan kiezen tussen een gewoon vignet, dit is een sticker die je op je voorruit kleeft of een digitaal vignet, dat gekoppeld wordt aan je nummerplaat. Meer info over de vignetten vind je hier. Op sommige wegen zal je tolstations passeren. Info over de tolstations vind je hier.
- Winterbanden: In de winterperiode moet je met winterbanden rijden in Oostenrijk. Tussen 1 november en 15 april is het verplicht om op alle wielen winterbanden te hebben staan bij sneeuw, sneeuwmodder of ijs.
- Snelheden: In Oostenrijk hanteren ze ook andere snelheden dan bij ons in België:
- Binnen bebouwde kom: 50 km/u
- Buiten bebouwde kom: 100 km/u
- Autosnelwegen: 130 km/u
Voorbeeldreis
Stel dat we van Brussel naar Salzburg willen rijden met de BYD ATTO 3. Op basis van EV Navigation zouden we ongeveer 11 uur over de reis moeten doen, waarin 5 laadstops zijn inbegrepen. Hierbij duurt elke laadstop minimaal 20 minuten en maximaal 35 minuten.
Als je niet zo lang in de auto wil zitten, kan je natuurlijk steeds een tussenstop inlassen. Je bent namelijk op vakantie en dat betekent: genieten. Wij raden je aan om te overnachten in Frankfurt. Zo zit je ongeveer halverwege je trip én kan je de cultuur van een wereldstad opsnuiven! Een dagje Frankfurt houdt bijvoorbeeld in:
Na een dagje of twee citytrippen, kan je de reis naar Oostenrijk verder zetten. Na 5 à 6 uurtjes rijden kom je aan in Salzburg, het juweel van Oostenrijk! Genesteld in het hart van de Alpen, biedt deze betoverende stad een heerlijke mix van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en artistieke schatten. Wat kan je hier allemaal doen?
- Voor de shoppers: het historische centrum (dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat): Wandel door de kronkelende straatjes en ontdek elegante barokarchitectuur, charmante pleinen en sierlijke kerken.
- Voor muziekliefhebbers: bezoek het geboortehuis van Mozart, een museum gewijd aan zijn leven en werk, en loop in de voetsporen van dit muzikale genie.
- Voor de natuurliefhebbers: maak een boottocht over de rivier Salzach en bewonder het prachtige Alpenlandschap. Op korte afstand van de stad ligt het Salzkammergut, met kristalheldere meren, heuvels als in ‘The Sound of Music’ en charmante dorpjes.
- Voor de bourgondiërs: proef de smaken van de traditionele Oostenrijkse keuken, van stevige schnitzels tot Mozartkugel, een lekker gebakje.
Salzburg is ook een perfecte locatie voor e-mobilisten. Voor meer info over laden in de stad kan je terecht op deze website.
Wat moet je onthouden?
Voornamelijk het volgende: reizen met de elektrische wagen gaat perfect. Deze manier van duurzaam reizen wordt alsmaar meer aangemoedigd door overheden over heel Europa. Er wordt hard gewerkt aan een netwerk om reizen met de elektrische wagen zo makkelijk en comfortabel mogelijk te maken. Laat dit een motivatie zijn om de stap te zetten naar je (eerste) elektrische reis, en wees een pionier!
Wat we je ook aanraden, is een comfortabele wagen en laat dat nu net iets zijn waar wij je mee kunnen helpen. Bekijk onze modellen en wie weet trek jij er deze zomer mee op uit!