Met de elektrische auto naar Frankrijk: Ontdek de kracht van elektrisch rijden met BYD!

Met de auto naar Frankrijk. Het is voor velen sinds jongs af aan de standaard ‘getaway’ tijdens de zomervakantie. Maar wat als je overschakelt naar een elektrische wagen?  Kan je dan nog steeds je geliefde roadtrips maken? Zeker, en wij vertellen je hoe!

Elektrische auto: de gepaste reispartner?

De top-reisbestemming voor ons Belgen is en blijft ‘La douce France’. Sommigen kiezen ervoor even lekker uit te blazen in de Provence, anderen strekken de benen in de Alpen. Eén ding hebben de meeste reizigers in Frankrijk wel gemeen: ze gaan met de auto!

De elektrische auto is tegenwoordig al goed ingeburgerd. Voor veel mensen is elektrisch rijden al een perfecte manier van vervoer voor  . Naar het werk, naar de winkel, de kinderen van school halen. Allemaal geen probleem met de gemiddelde actieradius van de elektrische auto. Maar kan je er ook mee op vakantie? Zijn er genoeg laadpalen? Werkt je laadpas overal? In dit artikel zullen we de belangrijkste aandachtspunten voor je opsommen en kan je voorbereid aan je reis beginnen!

Laadinfrastructuur in Frankrijk

Wat hoort er onvermijdelijk bij een roadtrip? De tankstation pauzes. De meningen zijn verdeeld, you either hate it or love it. Als je op reis gaat met de elektrische wagen zal je op dit aspect iets meer moeten focussen dan wanneer je rijdt op brandstof. Een elektrische wagen heeft namelijk een minder grote range dan een gewone wagen waardoor je dus vaker pauzes zal moeten inlassen. Dat wil niet zeggen dat je reis hierdoor minder comfortabel of aangenaam wordt. Wel zal je de route iets planmatiger moeten aanpakken.

Laden

Frankrijk heeft zijn laadstation netwerk de afgelopen jaren fel uitgebreid. In 2021 waren er meer dan 36.000 openbare oplaadpunten in het hele land, wat Frankrijk tot één van de meest EV-vriendelijke landen maakte.

Deze laadstations kan je op verschillende locaties vinden, zoals op parkings, pleinen, bij supermarkten en andere openbare plaatsen. Daarnaast kan je ook verschillende snellaadstations langs de snelwegen en grote wegen tegenkomen.

Om je reis met je elektrische wagen te plannen, is het handig eens naar deze platforms te kijken:

 • Chargemap (website en app) - Dit is een populaire website en app die real-time informatie geeft over laadstations in Frankrijk (en andere Europese landen). Je kan oplaadstations zoeken op locatie, netwerk of type aansluiting, en de website geeft ook details over elk station, inclusief prijzen, beschikbaarheid en beoordelingen van andere EV-rijders.
 • Plugshare (website en app) - Met deze website en app kun je zoeken naar laadstations in Frankrijk (en andere landen), en krijg je informatie over het laadnetwerk, type aansluiting en prijzen. Plugshare bevat ook een community-functie waarmee je informatie en tips kunt delen met andere EV-rijders.
 • A Better Route Planner (website en app) - Dit is een populaire website en app die real-time informatie geeft over laadstations in Frankrijk (en andere Europese landen). Je kan oplaadstations zoeken op locatie, netwerk of type aansluiting, en de website geeft ook details over elk station, inclusief prijzen, beschikbaarheid.

Laadpas

Of je met een Belgische laadpas kan betalen voor het opladen aan EV-stations in Frankrijk hangt af van de specifieke laadpas- en het laadpaalnetwerk dat je gebruikt. Maar doorgaans moet je je geen zorgen maken.

In het algemeen zijn er verschillende Europese laadnetwerken, zoals het IONITY- en Fastned-netwerk, die laadpassen uit meerdere landen aanvaarden, waaronder ook België. Sommige nationale oplaadnetwerken in Frankrijk accepteren echter alleen oplaadpassen die in Frankrijk of via hun specifieke netwerken zijn uitgegeven. Extra laadpassen meenemen is dus geen overbodige luxe. Pasjes van Freshmile, Shell Recharge, Izivia, KiWhi en Chargemap zijn aanraders voor je trip door Frankrijk.

Naast betalen met een laadpas, kan je vaak ook betalen met een creditcard of een andere betaalmethode, afhankelijk van het oplaadstation en het netwerk. Dit kan echter wel duurder zijn dan een oplaadpas of app. Check in ieder geval zeker bij je laadpas provider waar deze in Frankrijk werkt en waar niet.

Korting op tolwegen

Frankrijk wordt gekenmerkt door zijn vele tolwegen. Dit betekent dat je moet betalen om deze wegen te gebruiken. Het goede nieuws is dat elektrische auto's vaak korting krijgen op tolwegen omdat ze zo het gebruik van milieuvriendelijke voertuigen willen bevorderen.

Elektrische auto's hebben soms een speciaal vignet nodig om tolwegen te kunnen gebruiken. Dit is het Crit'Air vignet, dat laat zien hoe milieuvriendelijk je auto is. Je kunt het Crit'Air vignet online bestellen en het moet duidelijk zichtbaar zijn op je voorruit. Houd er wel rekening mee dat de verzendtijd ongeveer tien dagen duurt, dus bestel het op tijd!

Bij een péage (plek waar je de tol zal betalen) zijn er verschillende manieren waarop je kan betalen. Elk poortje heeft bovenaan een bord waarop de betaalmogelijkheden zichtbaar zijn.

 • Cash: Zorg dat je voldoende cash bij je hebt, want niet alle tolpoorten accepteren creditcards.
 • Bankkaart of creditcard: Je kunt bij sommige tolpoorten ook betalen met een bankkaart of creditcard. Dit staat aangegeven.
 • Liber-t: Met een Liber-t abonnement kun je automatisch tol betalen. Je ontvangt een elektronisch kastje dat je in je auto plaatst. De bareel zal automatisch openen wanneer je ervoor staat en de tolheffingen worden automatisch van je rekening afgeschreven.

5 tips voor op de baan

Zuinig rijden brengt je verder. Door deze tips te volgen, kan je het energieverbruik van je elektrische auto verminderen en zo de actieradius vergroten:

 1. Rij niet te snel: Elektrische auto's verbruiken meer energie bij hogere snelheden. Vermijd dus snel op te trekken en hoge snelheden aan te houden. Probeer op een comfortabel tempo te rijden om zo meer energie te besparen.
 2. Doe aan regeneratief remmen: De meeste elektrische auto's hebben regeneratief remmen. Dit betekent dat de auto kinetische energie omzet in elektriciteit wanneer je remt en waardoor de batterij opgeladen wordt tijdens het rijden Zo bespaar je dus ook energie!
 3. Gebruik de eco-modus: Veel elektrische auto's hebben een eco-modus die de prestaties van de auto vermindert om energie te besparen. Schakel de eco-modus in wanneer je niet veel snelheid nodig hebt, zoals in dorpjes of landwegen.
 4. Vermijd overladen: Laad de batterij niet té veel op. Dit kost extra energie en kan de levensduur van de batterij verminderen. Probeer de batterij op te laden tot ongeveer 80%.
 5. Vermijd overmatige airconditioning (en verwarming): De airconditioning (en verwarming) gebruikt veel energie. Gebruik dit dus alleen wanneer het echt nodig is. Rijd wanneer kan dus met je ramen open, en geniet van het windje en de frisse Franse lucht!

E-mobility-friendly bestemmingen in Frankrijk

De meeste Franse steden zijn voorzien van laadpalen voor elektrische auto's. De Franse overheid zet zich sterk in voor het bevorderen van e-mobility en heeft hard geïnvesteerd in de ontwikkeling van gepaste infrastructuur. Hier zijn enkele Franse steden die bekend staan om hun uitgebreide infrastructuur voor elektrische auto's:

Daarnaast hebben veel Franse winkelcentra, supermarkten, hotels en andere commerciële locaties ook laadpalen voor elektrische auto's. Ook kan je altijd een beetje verder uit de stad parkeren aan een laadpaal en je verder verplaatsen met het openbaar vervoer.

Voor je aan je reis begint, is dus altijd verstandig om de locaties van de laadpalen te checken en uit te stippelen waar je kan laden om niet zonder stroom te vallen. Met gebruik van de verschillende laadpaal mappen en bewust rijgedrag, zal je minstens even hard van je elektrische roadtrip kunnen genieten als met een normale auto.