Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Elektrisch rijden wordt gezien als een duurzaam alternatief voor auto's die op brandstof rijden. Maar is elektrisch rijden echt zo duurzaam als we denken? In deze blog gaan we dieper in op de duurzaamheid van elektrische auto’s en nemen we de verschillende factoren die hierbij een rol spelen onder de loep.

-------------

Foto door Stroohm uit hun artikel “Review - BYD Han”

Elektrische wagens to the rescue

Het verminderen van de CO2-uitstoot staat al lange tijd bovenaan het to-do lijstje. Een moeilijke maar belangrijke opgave. Door het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen kunnen we niet alleen de opwarming van de aarde tegengaan, maar ook de luchtvervuiling verminderen waardoor de luchtkwaliteit in onze steden verbetert. Een win-win!

In tegenstelling tot auto's die op benzine of diesel rijden, stoten elektrische auto's geen schadelijke uitlaatgassen uit die de lucht vervuilen. Elektrisch rijden heeft daarom ook positieve gevolgen voor de luchtkwaliteit in steden. Door elektrisch te rijden, wordt de lucht schoner en gezonder om in te ademen. Dit leidt tot een verbeterde gezondheid en kwaliteit van leven voor de inwoners van de stad. Dan hebben we nog niet gesproken over het feit dat elektrische wagens ook veel stiller zijn wat leven in dichtbevolkte plaats dus aangenamer maakt!

Mede door technologische vooruitgang op vlak van bijvoorbeeld rijbereik en laadsnelheid, maar ook uit ecologisch standpunt, schakelen velen over naar elektrisch rijden. Daarnaast zijn er ook tal van financiële voordelen die de keuze voor een elektrische wagen bevorderen, zoals subsidies maar ook de TCO (total cost of ownership). Elektrische wagens vallen op lange termijn namelijk goedkoper uit! Zo is kiezen voor elektrisch niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid en onze portemonnee!

Duurzaamheid van elektrische wagens

Hoewel elektrische auto's met tal van voordelen komen, is het belangrijk om te erkennen dat er nog steeds enkele uitdagingen zijn op het gebied van duurzaamheid.

  • Productie: De productie van elektrische auto's vereist veel grondstoffen en energie, wat kan leiden tot een behoorlijke CO2-uitstoot.
  • Batterij: De levensduur van de batterijen van elektrische auto's is ook een belangrijk aandachtspunt voor duurzaamheid. Na verloop van tijd kan de capaciteit van de batterij afnemen, waardoor de actieradius van de auto verkleint. Om ervoor te zorgen dat je batterij niet na een paar jaar moeten worden vervangen, houd dan zeker rekening met hoe ze moet worden onderhouden en wat de juiste manier is om op te laden.
  • Elektriciteit: Een ander belangrijk aspect van de duurzaamheid van elektrische auto's is de bron van de elektriciteit die ze gebruiken. Hoewel elektrische auto's zelf geen uitstoot hebben, is de duurzaamheid van het gebruik van elektrische auto's afhankelijk van de duurzaamheid van de elektriciteitsbron. Als de stroom afkomstig is van fossiele brandstoffen, is de impact op het milieu nog steeds aanzienlijk.
  • Recycling: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat oude auto's en batterijen op de juiste manier worden verwijderd en gerecycled om schadelijke stoffen te voorkomen en om zo ook de grondstoffen te hergebruiken.

Elektrisch rijden en zijn tegenhangers

Elektrisch rijden VS. rijden op brandstof

Rijden met een elektrische auto is anders dan rijden met een auto op brandstof. Zo zijn elektrische auto's stiller en rijden ze soepeler dan traditionele auto's. Bovendien hebben ze meestal een lager zwaartepunt, waardoor ze beter op de weg liggen. Een ander belangrijk verschil is dat elektrische auto's geen uitstoot hebben, waardoor ze schoner zijn voor het milieu en de lucht die we inademen. Het opladen van je elektrische auto kan echter langer duren dan wanneer je een auto op brandstof moet voltanken. Ook de beschikbaarheid van oplaadpunten kan bekeken worden als werkpuntje.

Elektrisch rijden VS. openbaar vervoer

Rijden met een elektrische auto biedt meer flexibiliteit en comfort in vergelijking met het nemen van het openbaar vervoer. Met een elektrische auto kun je op elk gewenst moment vertrekken en hoef je geen rekening te houden met de dienstregelingen van bussen, trams of treinen. Bovendien kun je in een elektrische auto genieten van meer privacy en controle over je reis. Aan de andere kant is het openbaar vervoer vaak een betaalbaarder alternatief, vooral in steden waar een parkeerplaats zoeken een moeilijke missie kan zijn. Bovendien is het openbaar vervoer vaak milieuvriendelijker omdat het meerdere mensen tegelijkertijd kan vervoeren, wat minder uitstoot betekent en de drukte op de weg verkleint.

Elektrisch rijden VS. fietsen

Rijden met een elektrische auto is heel anders dan fietsen. Een elektrische auto biedt meer comfort en gemak, vooral bij langere afstanden en slecht weer. Bovendien is een elektrische auto vaak sneller en kan je bijvoorbeeld carpoolen of veel bagage vervoeren. Aan de andere kant is fietsen een gezonde en milieuvriendelijke manier van transport, die veel voordelen biedt voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Bovendien is fietsen vaak goedkoper dan het hebben en onderhouden van een elektrische auto en kan het gemakkelijker zijn om te parkeren en te manoeuvreren in drukke gebieden zoals de stad.

Kortom, het is belangrijk om te overwegen welke vorm van transport het meest geschikt is voor jouw behoeften en omstandigheden.

Elektrisch rijden, de toekomst?

Dat elektrisch rijden de afgelopen jaren een enorme boost kent, heeft ook deels te maken met de incentives van de overheid. Zij delen verschillende maatregelen uit om de overgang naar elektrisch rijden te stimuleren, zoals belastingvoordelen en subsidies voor de aankoop van de wagens en voor de investeringen in laadinfrastructuur.

Daarnaast zijn er ook tal van nieuwe technologieën en ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de technologie rond de batterijen enorm vooruit is gegaan. Hierdoor komen er meer en meer elektrische wagens op de markt  met een grotere actieradius en kortere laadtijden. Ook wordt er gewerkt aan draadloos opladen en worden er steeds meer alternatieve energiebronnen onderzocht om elektrisch op te laden.

Conclusie

Het ziet er naar uit dat elektrisch rijden niet snel uit de mode zal gaan, en meer de standaard zal worden in de auto-industrie. Er wordt verwacht dat de verkoop van elektrische wagens de komende jaren zal blijven stijgen, mede dankzij de groeiende acceptatie van het publiek en de toenemende druk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast zal elektrisch rijden op den duur ook goedkoper worden waardoor ze voor een breder publiek toegankelijk worden.

Hoewel er nog uitdagingen zijn op het gebied van duurzaamheid bij elektrische auto's, is het belangrijk om in te zien dat ze nog steeds een belangrijke stap zijn in de richting van een duurzamere toekomst. Door te blijven werken aan verbeteringen in de productie, energiebronnen en recycling van elektrische auto's, kunnen we ervoor zorgen dat ze steeds duurzamer worden en een positieve impact hebben op het milieu.

Zoek jij een nieuwe elektrische wagen? Of ben je opzoek naar een nieuw model? Boek een proefrit met de 100% elektrische wagens van BYD!